Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies. Läs mer om hur vi hanterar våra personuppgifter här.

OM Salivanalyser

Vi är idag ledande inom salivanalyser tack vare vårt samarbete med det välrenommerade rättsmedicinska laboratoriet MVZ Labor Dessau, som tillhör det absoluta toppskiktet i Europa. Det är sedan många år fullackrediterat av tyska Dakks, som svenska Swedac har avtal med. Detta innebär att analyssvaren är juridiskt hållbara även i Sverige, och har flertalet gånger använts som bevismaterial i rättegångar.

Den breda salivanalysen ger er svar på hela 73 droger och läkemedel, med lika lång spårbarhet som i ett urinprov.

Sjukhus, psykiatri, socialtjänster, behandlingshem, m fl över hela landet tillhör våra mest trogna användare. 

Fördelar med salivanalysen:

 • Ingen urinhantering, ingen integritetskränkning
 • Ingen manipulation. Provet späds dessutom inte ut av att dricka, i motsats till urin.
 • Du slipper välja och får 73 aktuella droger ur ett prov.
 • Alla svar är juridiskt hållbara.
 • Snabba svar, inom en vecka, via mail.
 • Ni får snabba svar på alla era frågor, och även utbildning.
 • Ni kan ta hur många prov som helst i rad (i motsats till urinprov).
 • Många med missbrukshistorik har problem med muntorrhet, vilket inte heller är något problem här. Alla kan lämna ett salivprov. 

 

 

VILKA droger?

DROGGRUPPANALYSERADE METABOLITERCUT-OFF (ng/mL)
Amfetamin Amfetamin, Metamfetamin, MDMA, MBDB, MDA, MDEA, BDB, MDPV, PMMA, 4-MEC (kristaller), Pentedron, α-PVP, Mefedron, Metylon, Butylon 1,0 till 5,0
Bensodiazepiner Diazepam, Nordiazepam, Oxazepam, Temazepam, 7-Aminoklonazepam (Iktorivil), Flunitrazepam, 7-Aminoflunitrazepam, Alprazolam, Flurazepam, Desalkylflurazepam, Midazolam, Bromazepam, Lorazepam, Fenazepam 0,1 till 1,0
Kokain Kokain, Bensoylekgonin 5,0
Cannabinoider THC, CBD 1,0
Opiater Morfin, 6-Acetylmorfin (heroin), Kodein, Norkodein, 6-Acetylkodein, Dihydrokodein, Noskapin 0,1 till 1,0
Opioider Tramadol, O-Desmetyltramadol, Fentanyl, Oxikodon, Noroxikodon, Tilidin, Nortilidin, Naloxon, Hydromorfon, Dextrometorfan, Loperamid, Mitragynin 0,1 till 1,0
     
Övriga

Bupropion, Difenhydramin, Gabapentin, Ketamin, Zolpidem, Zaleplon, Zopiclon, Pregabalin, Metylfenidat, Ritalinsyra, Quetiapin, Mirtazapin, Venlafaxin, Olanzapin, Citalopram, Lidokain, Doxepin

1,0 till 3,0
Buprenorfin Buprenorfin, Norbuprenorfin 1,0/0,1
Metadon Metadon, EDDP 1,0/0,1
Saliv-kontroller Amylas, Kortisol, Salivvolym, salivkoncentration se svarsrapport
 
 

Tillvägagångssätt

Låt klienten skölja munnen eller dricka ett glas vatten och säga några meningar så vattnet säkert svalts undan. Salivprovet blir inte utspätt. Ta av den blå gummikorken från röret med den gulfärgade vätskan. Låt klienten ta den citronsmakande vätskan i munnen i exakt 2 minuter. Vätskan spottas sedan ner i muggen. Sätt på locket och skruva vid behov upp/öppna locket någon mm, så att sprutspetsen inte bottnar. Ställ muggen plant och tryck på de två vakuumrören med orange kork, ett i sänder. Provet sugs upp i rören. Sätt på streckkod på båda rören och ett på remissen. Spara en streckkod där ni anger patientnamn. Fyll i remissen utan patientidentitet. Lägg rören i plastpåsen som förseglats och stäng boxen. Lägg på närmaste brevlåda. Provet är inte temperaturkänsligt.

Svar kommer på epost inom en vecka. Det går bra eftersom vi använder streckkoder och inga personuppgifter på remissen eller i svaret. Ni får svar från laboratoriet direkt, på engelska. Ladda ner en enkel lathund här nedan. Ni är alltid välkomna att ringa oss så hjälper vi er gärna. Vi har kopior på alla svar via streckkodsnumren.

 

NÄR Saliv?

Allteftersom vi blir duktigare på droganalyser kommer urinprov sannolikt att helt ersättas av salivanalyser. I saliven spårar vi amfetaminerna hela 7 dagar, de är inte pH-beroende för upptäckt i saliv som är fallet med urinprov (därav all manipulation med citron etc). Heroin kan vi också spåra i salivprov klart längre än i urin, normalt ser man inte heroin mer än en dag i urinprov. Spice spårar vi över 200 olika sorter av. Bensodiazepiner är bäst att analysera i blod, därefter saliv, och sämre i urin. I saliven ser vi både modersubstans och metabolit.
Salivanalysen är lämplig när du vill:

 • Ha en bred bild av missbruket
 • Slippa urinhantering
 • Undvika manipulationsrisk

Fler analys-alternativ:

Du kan även få över 2000 droger ur ett enda salivprov.

Lämpligt om du har påverkad klient. Notera att det är kort spårtid då. Drogsvaren är juridiskt hållbara.

Du kan även beställa

 • >200 sorters Spice eller
 • 70 Amfetaminer (internetdroger) eller
 • 70 Opiater eller
 • 70 Bensodiazepiner


Viktigt är att inte förväxla våra salivanalyser, som är helt unika, med andra laboratoriers salivanalyser. Skillnaderna är stora!

 1. Vi är ensamma om att spåra så många droger med angiven mängd ur ett prov, 73 st.
 2. Vi är ensamma om att spåra drogerna så lång tid tillbaka. Vi har till exempel 8 gånger känsligare multianalys för Cannabis och Buprenorfin, än andra laboratorier, vilket förstås avspeglar sig i möjligheten att finna drogen.
 3. Vi sållar inte med antikroppsmetod först, utan vi utför den juridiskt hållbara kromatografi-analysen direkt. Det gör analysen avsevärt mer tillförlitlig.


*Svenska Swedac har samarbetsavtal med andra internationella ackrediteringsorgan, sk MLA-avtal. Till dessa hör tyska Dakks. Detta innebär att alla analyser är juridiskt hållbara i Sverige. MVZ Labor Dessau är fullackrediterade, även för "forensics" dvs rättsmedicinska analyser.

Efteranalyser

Eftersom proverna sparas i 4 veckor går det bra att begära fler analyser i efterhand.


I fall där man vill se om klient med Elvanse (amfetamin-läkemedel mot ADHD) blir positiv på amfetamin, tagit sin medicin eller även missbrukat amfetamin, görs separat analys av d-och l-amfetamin.

Ladda ner

Alla remisser skickas nu digitalt via vår analysportal. Kontakta oss för att komma igång, det går på nolltid!

Gå till analysportalen

 NamnStorlek
Salivanalys instruktion.pdf 282.04 Kb
Lathund Salivanalys.pdf 169.43 Kb